Φορουμ Γ Εθνικης


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Φορουμ Γ Εθνικης
Φορουμ Γ Εθνικης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Νικη Βολου

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Νικη Βολου Empty Νικη Βολου

Δημοσίευση από dimitris.ts-3 Σαβ Απρ 11, 2009 4:37 am

H PIO ISTORIKH OMADA STIN GAMA ETHNIKI ALLA KAI APO POLLES OMADES A KAI B ETHNIKIS OPOS KAI NA TO KANOUME EINAI H NIKH BOLOY!!

NIKARA 1924!!

dimitris.ts-3
Newble
Newble


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Νικη Βολου Empty Απ: Νικη Βολου

Δημοσίευση από Admin Σαβ Απρ 11, 2009 11:06 pm

σου αλλαξα τον τιτλο γιατι πιστευω οτι δεν ηταν και τοσο ωραιος
φιλε διμητρη αν ξερεις τιποτα αλλο για την νικη βολου και την ιστορια της γραψτο μας

ευχαριστω
Admin
Admin
Admin
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Νικη Βολου Empty Απ: Νικη Βολου

Δημοσίευση από BIGOTNIKIVOLOU Παρ Απρ 24, 2009 1:00 am

Η ιστορία της Νίκης Βόλου

Νικη Βολου Bj9hvi6e808lakh91f30_thumb



Η <<Προσφυγική>> Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου

Οι φλόγες του ολέθρου, η Προσφυγιά, ο αγώνας για επιβίωση δεν κατόρθωσαν να σβήσουν την αγάπη για τον αθλητισμό. Οι Μικρασιάτες όπως σ' όλη την Ελλάδα, έτσι και στο Βόλο ορμούν στους στίβους και στα γήπεδα. Κι' όταν αυτά δεν υπάρχουν, στις αλάνες, για να παίξουν ποδόσφαιρο με μια μπάλα φτιαγμένη από κουρέλια. Δεν υπάρχουν δοκάρια, δεν υπάρχουν κερκίδες. Δεν τα χρειάζονται άλλωστε...
Οι πρώτες παρέες-ομάδες της Νέας Ιωνίας κατεβαίνουν στην γυμνή και κατάξερη πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α' - το σημερινό πάρκο του Αγίου Κωσταντίνου, για να παίξουν ποδόσφαιρο.
Η Προσφυγική, ο Απόλλων, η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Κων/πόλεως, η ομάδα Σωματείου Καπνεργατών και Καπνεργατριών Προσφύγων Βόλου και άλλες ομάδες-φυτώρια (κυρίως της Νίκης), όπως ο Άτλας, ο Απόλλων, η Σφενδόνη, δίνουν το παρόν στο πάρκο, όπου γίνονται οι επίσημοι αγώνες.
Από το Δεκέμβριο του 1924 που άρχισε να κατοικείται η Νέα Ιωνία, προπονούνται όλοι σε μια αλάνα, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Ευαγγελίστρια.
Για τους πρόσφυγες του συνοικισμού, <<δάσκαλοι>> στο ποδόσφαιρο δεν ήταν οι ναύτες των ξένων πλοίων που δίδαξαν τους Βολιώτες, γιατί ήξεραν το άθλημα από την <<πατρίδα>>.Κάποιοι από αυτούς ήταν μάλιστα φτασμένοι ποδοσφαιριστές, όπως π.χ. ο Παντελής Μαγουλάς του <<Απόλλωνα Σμύρνης>>.
Πολλές από τις πρώτες εκείνες ομάδεςσυγχωνεύθηκαν, διαλύθηκαν ή μετονομάσθηκαν.Λέγεται ότι η νεοσύστατη ομάδα ονομάσθηκε αρχικά <<Μαύρη Χείρ>>, αργότερα <<Άτλας>> και στο τέλος <<Προσφυγική>>.
Με την υπ' αρ. 239 απόφαση της 19-8-1924, ο <<Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου>>, εν συντομία <<Προσφυγική>> καταχωρήθηκε ως η πρώτη επίσημη ποδοσφαιρική ομάδα στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Βόλου.Σκοπός της: <<Η διάδοσις και επέκτασις της γυμναστικής εις πάσας τας κοινωνικάς τάξεις των προσφύγων>>.Επιτυγχάνεται δε <<...δια της συστηματικής ασκήσεως εις πάντα τα είδη της αθλήσεως...υπό την εποπτείαν ειδικών προπονητών και καθηγητών Γυμναστικής...δια της συμμετοχής εις αγώνας, δια διαλέξεων, εκδρομών, ιδρύσεως βιβλιοθήκης, εκδόσεως αθλητικού περιοδικού>>.


Και το όνομα αυτής... <<Νίκη>>

Η επωνυμία <<Προσφυγική>> δεν είχε καλό άκουσμα, καθώς η λέξη <<πρόσφυγας>> εξέφραζε απαξίωση και περιφρόνηση στο γενικότερο κλίμα άρνησης της εποχής. Η μετονομασία ήταν πλέον ανάγκη και επιτακτική.
Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημ του Μπακουλάκη, ποτοποιού και μετέπειτα προέδρου της <<Νίκης>>, υπήρξε έντονη διαμάχη για το όνομα.Ο Π.Μαγουλάς και ορισμένοι παίκτες υποστήριζαν την επωνυμία <<Απόλλων>>, ως παλαιοί παίκτες του <<Απόλλωνα Σμύρνης>>.Τα περισσότερα μέλη της πρώτης διοίκησης (Πρ. Αντώνογλου, Αν. Παπάζογλου, Αγαμ. Μπακουλάκης, Ν. Παπαδημητρίου, Οικονομίδης) πρότειναν την ονομασία <<Πανιώνιος>>.Η λύση δόθηκε από ένα τελάρο βιοτεχνίας αναψυκτικών που έφερε ως έμβλημα τη <<Νίκη>> του αρχαίου γλύπτη Παιωνίιου.Κατά μια άλλη εκδοχή, η συγκέντρωση έγινε στο γραφείο του Μαυρικίου Πανά, καπνέμπορου και προέδρου της <<Προσφυγικής>> όπου ένα διακοσμητικό αγαλματίδιο της <<Νίκης>> σφράγισε το τέλος της διαφωνίας.Το γεγονός γιορτάστηκε στο ζαχαροπλαστείο του Βαγενά με...λουκουμάδες!
Άλλωστε, μετά την ήττα που έφερε την καταστροφή και την συμφορά, οι πρόσφυγες είχαν άσβεστο πόθο για <<νίκη>> και οι περισσότεροι ήθελαν και πίστευαν ακλόνητα ότι θα ξαναγυρίσουν στην πατρίδα.Το γεγονός ότι η <<Νίκη>> ήταν και το έμβλημα του <<Πανιωνίου Σμύρνης>>, αποτέλεσε ένα επιπλέον επιχείρημα.Έτσι, το όνομα <<ΝΙΚΗ>> εξέφραζε συνολικά τον ιδεολογικό και ψυχικό κόσμο των προσφύγων.
Η (υπ' αρ. 893) απόφαση τροποποίησης στις 21-9-1926 και η επίσημη καταχώρηση (υπ' αρ. 299) στις 5-10-1926 στα βιβλία του Πρωτοδικείου Βόλου επισημοποίησαν την ονομασία <<Γυμναστικός Σύλλογος Η ΝΙΚΗ>>.
Τα πρώτα γραφεία στεγάζονταν στην παραλία (Αργοναυτών και Αγίου Νικολάου), όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο <<Κυψέλη>>.Τα αποδυτήρια βρίσκονταν στο <<Καρτάλειο>>, γωνία Πολυμέρη και Κασσαβέτη.Παράλληλα εγκαταλείφθηκαν τα Βυζαντινά χρώματα και υιοθετήθηκαν τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας ως επίφαση και επιβεβαίωση της ελληνικότητας του Μικρασιατικού κόσμου.

www.fcniki.gr
BIGOTNIKIVOLOU
BIGOTNIKIVOLOU
Moderator
Moderator


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Νικη Βολου Empty Απ: Νικη Βολου

Δημοσίευση από Admin Παρ Απρ 24, 2009 6:33 am

μπραβο ρε bigot.δεν ηξερα καθολου την ιστορια της νικης και χαρης εσενα την εμαθα
Admin
Admin
Admin
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Νικη Βολου Empty Απ: Νικη Βολου

Δημοσίευση από BIGOTNIKIVOLOU Σαβ Αυγ 29, 2009 9:48 am

<<Η Ευαγγελίστρια και η Νίκη>>!


<<Εμείς εδώ στη Νέα Ιωνία έχουμε δύο πράγματα για να αισθανόμαστε υπερήφανοι: Την Ευαγγελίστρια και τη Νίκη>>! Αυτή η μικρή φράση χωράει μέσα της όλα τα συναισθήματα των φιλάθλων της <<προσφυγικής>> ομάδας. Η ιδέα της πέρασε από γενιά σε γενιά, σαν ιερό κειμήλιο και <<συνοδεύει>> τη φιλοσοφία και τους ρυθμούς της πόλης, από την ίδρυση της...
Η Νίκη πέρα από ένας αθλητικός σύλλογος, αποτελεί σύμβολο στη Νέα Ιωνία. Έχει μία δική της ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιστορία που συνδέεται και με τον κοινωνικό αγώνα των προσφύγων για να αναλάβουν δημιουργικό ρόλο και να ενταχθούν ομαλότερα στη νέα πατρίδα, στη νέα κοινωνία. Οι περισσότεροι Νικιώτες φίλαθλοι αισθάνονται ότι μέσω της αγαπημένης τους ομάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το παρελθόν, με την ιστορία τους, με τους παππούδες τους, που δημιουργώντας το μικρό θαύμα της Νέας Ιωνίας από το τίποτα, άφησαν κληρονομιά στις επόμενες γενιές και μια ομάδα που αντιπροσωπεύει τα ιδανικά τους, που τους συνδέει με τις χαμένες πατρίδες...
Τα μυστικά του ποδοσφαίρου ανέλαβαν να μάθουν στους ποδοσφαιριστές της Νίκης, φτασμένοι μπαλαδόροι όπως όπως ο Παντελής Μαγουλάς, του Απόλλωνα Σμύρνης. Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Νίκης ήταν οι Συμεωνίδης, Μαγουλάς, Βότης, Παντελάρας, Βουρούκος, Κατσαλής, Σουγιουλτζόγλου, Πατούχης, Μυνησίου, Γκαμέτης, Βαφειάδης, Ψαθάς και Καραφύλλογλου.
Η ιστορία της Νίκης ξετυλίγεται σαν παραμύθι, από τότε που οι ιδρυτές της, της έδωσαν το όνομα <<Προσφυγική>>, που έφτασε να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, που συνέρρεαν στα παιχνίδια της φίλαθλοι από όλη τη Θεσσαλία, που ήταν το καμάρι του επαρχιακού ποδοσφαίρου, που <<πέρασε>> από τα πέτρινα χρόνια της Δ' Εθνικής και έφτασε ξανά μια ανάσα από την Α'... Σήμερα ψάχνει ξανά να βρει το δρόμο της. Αλλά για τους φιλάθλους της δεν μετρά τόσο η κατηγορία, καθώς η Νίκη για αυτούς είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα. Είναι <<κληρονομιά>>, είναι μια ιδέα...


Ξεκίνησε ως <<Προσφυγική>>

Η Νίκη ως ομάδα της πόλης, ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο ποδόσφαιρο με το όνομα Προσφυγική και χρώματά της το κίτρινο και το μαύρο. Η σχετική απόφαση αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο Βόλου είναι η υπ' αριθ. 38 29/1/1924. Η πλήρης επωνυμία της ήταν "Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου". Μετά από δύο χρόνια και επειδή το όνομα <<Προσφυγική>> θεωρούνταν από τους ντόπιους <<ρετσινιά>>, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου. Πανιώνιος και Απόλλων ήταν τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι και μάλιστα υπήρξε έντονη διαφωνία. Τη λύση έδωσε ο τότε πρόεδρος, Πανάς που βλέποντας ένα αγαλματίδιο της Απτέρου Νίκης, πρότεινε το όνομα <<Νϊκη Βόλου>>. Γενικότερα το όνομα <<Νίκη>> αντικατόπριζε τα πλήρη συναισθήματα των προσφύγων, για νίκη στον πόλεμο, για επιστροφή στις χαμένες πατρίδες, αλλά και τη νίκη που ήδη είχαν πετύχει... Που ήρθαν με ένα-δύο μπογαλάκια από τη Μικρά Ασία και έφτιαξαν από το τίποτα μια μικρή πολιτεία!
BIGOTNIKIVOLOU
BIGOTNIKIVOLOU
Moderator
Moderator


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης